Wandelen door de "Hanság" in West Hongarije

 Hanság   natuurpark in west-Hongarije

Minder bekend, en misschien maar goed ook, is het Noordwesten van Hongarije waar het grensoverschrijdend Oostenrijks-Hongaarse natuurgebied  Fertő-Hanság  ligt. 

Een juweel van een natuurgebied waar vooral wildliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Dit gebied maakt deel uit van de kleine Alfold  wat vrij vertaald de kleine lage vlakte  betekend.   De grote lage vlakte (Alfold) ligt aan de andere kant in het Oosten van Hongarije.  Het begrip poesta zal meer bekend voorkomen denk ik.

 

Omdat dit gebied vlakbij onze woning in Csorna ligt is het natuurlijk niet meer als logisch dat wij hier vaak te vinden zijn.

Zomer, winter, herfst of winter, ieder jaargetijde heeft hier zo zijn charmes.

 

In welk jaargetijde ook, je zult er altijd een verscheidenheid van wild aantreffen.

Natuurlijk in de lente en zomer, wanneer een groot gedeelte van de vogels het hele circus compleet maakt is het een genot om door het  Hanság  natuurgebied   te wandelen,

Er is altijd wel een of ander groot wild te vinden die bereid zijn om kortstondig te poseren voor de camera en dat levert vaak fotogenieke plaatjes op.

 

Loopt of rent het niet dan vliegt of zwemt het wel..

Het waterwild is talrijk.

Zilverreiger balancerend op tak.

 

 

Zilver reigers, blauwe reigers, steltlopers... om er maar een paar te noemen.

 

 

Snaterende knobbelzwanen ook niet vergeten.

De fuut met jongen altijd leuk om te zien. Schuw als ze zijn duiken ze gelijk kopje

onder wanneer ze onraad ruiken. Vroeg of laat komen ze echter wel weer ergens boven zodat je toch een foto kan schieten.  Naast .de fuut is het een grote vliegende

waterwereld

 

 

 

 

Een vliegende deur zo kun je een zwarte ooievaar ook wel een beetje noemen.

Opeens, totaal onverwacht was hij daar zittend in het hoge gras, om daarna geschrokken als hij van ons was het hazenpad in de lucht te kiezen.   Maar gelukkig heb ik toch wat kiekjes van hem/haar mogen maken

De zwarte ooievaar is schuwer als zijn witte broertje en nestelt op afgelegen plekken in  bossen etc.   Na deze ene keer hebben we ook nooit meer een zwarte ooievaar gezien, maar deze neemt niemand ons meer af.

Ook Reintje de vos hoort er gewoon bij. Aan de holen te zien stikt het van de vossen en geregeld kun je er eentje zien. Wanneer de wind gunstig staat komen ze gewoon in je richting gelopen. De linkse had ons pas op het laatste moment in de gaten. Nog even en hij of zij was gewoon in onze armen gelopen..(-:

 

Ritsel ritsel ritsel wat ritselt daar in het struikgewas?

Aan de wroetsporen kun je zien dat er veel wildzwijnen in het gebied zitten. Gezien hadden we er nog nooit een. Het zijn nachtdieren en overdag zul je ze niet zo vaak aantreffen.  Nu begon het echter te schemeren en betrapten we deze vroege vogel op heterdaad. Niet echt schuw te noemen, bleef rustig wat scharrelen voordat mijnheer of mevrouw weer tussen het riet verdween.

 

 

 

 

 

 

Het Hongaarse stepperund, je kunt er maar beter geen ruzie mee krijgen.

Door de hele  Hanság   zijn diverse plaatsen waar ze afwissend grazen. Soms hier en soms daar. Ze staan veilig achter de afrastering met schrikdraad dus je kunt er redelijk dichtbij komen.  Gewoon hele mooie dieren.

 

 

 

 

Elk jaargetijde heeft zijn charmes.  Mijn voorkeur gaat wel uit naar lente en zomer maar ook in de winter zie je mooie plaatjes.

 

 

 

Op meerdere plaatsen in het natuurpark zijn uitkijktorens vanwaar je vogels kunt

spotten.

Een site met overzicht van aangetroffen vogels vind je hier...

 

 

 

Kwak, buizerd en visarend zomaar een greep uit het vogelaanbod in het Hansag natuurgebied.  

 

 

 

 

Of in hartje winter een tippelende otter over het ijs zien lopen.

 

 

Ooit was hier een hoge waterstand, maar met het winnen van turf zakte deze waterstand waardoor de bomen met de wortels bloot kwamen te liggen. Dit gedeelte is nu beschermd natuurgebied en probeert men de oorspronkelijke situatie te herstellen.

Het natuurpark is aangeven met onderstaand bord. Niet het hele park is vrij toegankelijk. Omdat er nogal wat beschermde en zeldzame vogelsoorten voorkomen zijn bepaalde gebieden afgesloten voor het publiek. Dit staat duidelijk aangegeven met een rood handje, stop.

Duidelijk, hier mag je niet in.

 

 

Deze handige kaart kun je bestellen via de webwinkel van map.hu.  Deze site is ook in het Engels.

 

 

 

Nationaal park Fertő-Hanság is een nationaal park in Hongarije. Het park vormt een grensoverschrijdend natuurgebied en sluit aan op het Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel in Oostenrijk.....lees hier verder..

 

 

 

De uitkijktoren bij het meer van Hany Istók .

De legende van Hany Istók

 

Daar hoort uiteraard een verhaaltje bij..

 

Een verdwaald kind groeide op in de moerassen van het Király-meer.

 

Volgens het verhaal vingen vissers uit de stad Kapuvár in maart 1749 een jongen tussen 8 en 10 jaar oud in een van de moerassige delen van het Király-tó-meer in het gebied Hanság.

 

Het gevangengenomen schepsel was een kind dat in het wild leefde en in leven bleef in en rondom het water van het meer. De jongen kon niet praten, en was volledig ongetemd, hij was helemaal naakt, zijn huid was knapperig en dik, zijn lichaam was bedekt met haar en hij had zwemvliezen tussen zijn vingers en tenen. Ooggetuigen herinneren zich zelfs dat hij vis kon vangen terwijl hij onder water zwom. Het kind werd volgens de archieven van de parochie Kapuvár op 17 maart 1749 gedoopt tot István. Hij werd naar het plaatselijke kasteel gebracht om daar opgevoed te worden.
Het verhaal vertelt dat de jongen niet kon praten en hem dat ook niet kon worden geleerd, hij kon alleen maar dierengeluiden produceren. Hij at gras, rauwe vis en kikkers, hij kon in het water zwemmen zoals vissen dat doen, en er waren webben tussen zijn vingers. Mensen probeerden hem onderwijs te geven, maar dat lukte niet, daarom kreeg hij eenvoudige taken zoals water dragen en vlees braden. Zwaardvechters behandelden hem hard en meedogenloos, dus ontsnapte hij verschillende keren, maar werd steeds teruggehaald door speurhonden van het kasteel. Volgens de traditie had hij slechts één patrones in het kasteel, de kasteeldochter Juliska, die hem vele malen verdedigde en goed voor hem was. Juliska trouwde rond 1751. Istók Hany wilde zijn patrones behagen, dus schonk hij haar een schaal met kikkers op de feesttafel. Dit keer werd István opnieuw in elkaar geslagen, dus vluchtte hij de volgende dag. Nu wist niemand hem te vangen. Vele jaren later zagen vissers hem weer in de heide rond het meer, maar hij dook weer onder water om nooit meer terug te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verhaal apart is de bijeneter. Een kolonie van deze schitterende kleurrijke vogel is ook te vinden in het Hansag natuurgebied.  De broedplaats is beschermd en afgesloten maar op een afstandje kun je vogels toch goed zien.

Ze vliegen razendsnel en het is mazzel hebben wanneer je eentje vliegend voor je lens weet te krijgen.  Maar toch gelukt!

De plek is geliefd bij fotografen dus het kan wel eens wat drukker zijn. De vogels komen ergens eind april en vertrekken eind september zo ongeveer weer naar hun winter adres.

De beste tijd om ze te zien is begin mei omdat dan het groen van het struikgewas nog niet zo dicht is.

 

 

Waar precies is deze wand te vinden?

Links van deze uitkijktoren is de locatie waar de bijeneters nestelen. Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht op de omgeving en de bijeneters die af en aan vliegen.

 

Hoe kom je daar?

Je rijdt met de auto over de weg tussen Osli en Bosarkany.  Halverwege deze weg is een afslag naar het vogelwachthuis Esterházy Madárvárta.

Dit is een grindweg maar met aangepaste snelheid goed te doen.  Op onderstaand plattegrondje is deze weg paars gestippeld. Rij hierin en volg deze weg ongeveer 3 km. Je komt bij een paar gebouwen met daarvoor een kleine overdekte picknickplaats. Parkeer hier de auto en loop het pad links in van deze gebouwen langs een slagboom. Vervolgens ongeveer 300 meter rechtdoor, over een kruising en je loopt zo naar de locatie.

 

De coördinaten zijn:

47 40' 46 62" N

17 06' 09 94" O

 

 

 

 

 

 

Van de kleine beweeglijke bijeneter naar de Gier. Het contrast kan niet groter zijn.  Opeens liep hij voor ons, een indrukwekkende grote vogel waar je beter niet mee aan de stok moet krijgen. We zijn dan ook op gepaste afstand gebleven.

Hoe die gier hier gekomen is dat is een vraagteken.  De gier behoort immers niet tot de bewoners van dit gebied.   Omdat hier veel gejaagd wordt op groot wild kan het zijn dat de gier hier is uitgezet om resten van aangeschoten wild op te ruimen, het zijn immers echte aaseters. Indrukwekkend was het in ieder geval.

De brug van Andau ligt precies op de grens van Oostenrijk en Hongarije.  Deze brug wordt ook wel de vluchtelingenbrug genoemd omdat in 1956 duizenden Hongaren via deze brug naar Oostenrijk gevlucht zijn.   Het Oostenrijkse dorpje Andau zelf ligt 10 km van deze brug af en is te bereiken via een lange rechte weg.  

Bij de brug is een kleine parkeerplaats met uitkijktoren.  Vanaf de brug kun je dus ook naar het Hongaarse Hansag natuurgebied. Niet met de auto maar bijvoorbeeld te voet of met de fiets.

 

In Andau vind je verder een camping met natuurbad en tevens wat horecagelegenheden.

 

 

 

De grauwe gans, zowel in het Oostenrijkse en als in het Hongaarse natuurgebied talrijk aanwezig.